Ute är inne

Jag åker ner till utematchen i Göteborg på lördag.

Det känns som en skojig och historisk happening att närvara vid när Skellefteå AIK spelar sin första utomhusmatch i modern tid.

Om vädrets makter kommer att vara med oss, vill säga, för det kan verkligen vara si och så med den saken när det handlar om Göteborg och december…

Jag hade förmånen att vara på plats vid tidernas första utomhusmatch i elitserien i just Göteborg för fyra år sedan när Frölunda mötte Färjestad på Nya Ullevi. En detalj som var mäktig var att höra det speciella ljudet av över 31000 handskar som klappade i någorlunda takt.

Vi hade också en sanslös tur med vädret den gången; klart, vindstilla och ett par minusgrader.

Jag följde den matchen från det uppbyggda tv-tornet eftersom jag skulle medverka i studion med Lasse Granqvist och Leif Boork. Efteråt fick jag skäll av redaktören för sändning för att jag hade haft min Fårö-mössa på huvudet i stället för den reglementesenliga mössan med reklam för Canal Plus – men det berodde på att den ekonomiskt sinnade samlaren “Boorken” hade lagt rabarber även på mitt exemplar…

Nere på isen var två spelare i dagens Skellefteå AIK med: Fredrik Lindgren och Henrik Karlsson, som båda spelade i Färjestad säsongen 2009/10. Jag snackade nyligen med “Linkan” om hans minnen därifrån, och han konstaterade att det inte hade varit så muntra miner när FBK tränat i regn dagen före match inför att det sken upp…

Så länge vi slipper för såväl upplevelsen som spelkvaliteten hämmande yttre förutsättningar som ihållande regn och kraftig blåst – och i viss mån sträng kyla – tycker jag att det är positivt att SHL gör något extra varje säsong med en svensk “Winter Classics”. Eller “Julmatchen”, som det marknadsförs som på den här sidan Atlanten.

Jag har länge propagerat för att jag vill se Skellefteå AIK gå tillbaka till rötterna på hemmaplan med att spela en utomhusmatch på Norrvalla. Motståndare? Tja, i väntan på att Björklöven ska bli något mer än ett mittenlag i näst högsta serien känns ju tvivelsutan Skellefteå AIK-Modo som det allra hetaste mötet mellan norrlagen på toppnivå nuförtiden.

Göteborg har vid en rad tillfällen visat att man behärskar att göra något riktigt bra av stora arrangemang, inte minst i sportens värld, och jag är nyfiken på att få upptäcka hur Frölunda nu ror hela den skutan iland på fotbollsarenan Gamla Ullevi.

Frölunda-Skellefteå AIK kändes som en ganska ranglig skiss på ritbordet i somras (var finns den genuina rivaliteten eller den riktiga storyn mellan de lagen?) men att det nu blir en ren seriefinal, och möjligtvis en försmak av en blivande SM-final, adderar nu onekligen en läcker sportslig dimension till inramningen.

Låt vara att det i SHL-tabellen skiljer galna 15 poäng mellan ettan och tvåan…

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier