Svinjävla regel

Det så kallade derbyt mellan Luleå Hockey och Skellefteå AIK är fortfarande inte avgjort.

Åtminstone inte i bestraffningshänseende.

I går kväll berättade förbundets tävlingschef Mikael Lundström för NSD att både Anton Hedman, för tacklingen på Pontus Petterström, och Joakim Lindström, för sin roughing på Linus Klasen, anmäls till disciplinnämnden.

Det blir naturligtvis jättespännande att ta del av vilka eventuella straff som nu ramlar ur tombolan där. Om DN väljer den fega vägen av typen dubbelutvisning – det vill säga att ge båda två lika långa straff för att få så många som möjligt i båda lägren att bli så lite arga som möjligt – så blir det i så fall det yttersta beviset för att det då verkligen är dags att skrota DN och ersätta den med något betydligt mer effektivt, konsekvent och respektingivande i bestraffningsväg.

Om DN faktiskt bemödar sig att ta del av det som hände och bedöma situationerna isolerat, så lär Lindström inte behöva frukta något mer än den rättmätiga tvåminutersutvisning som han redan bestraffades med där och då. Det var, som jag var inne på i mitt förra blogginlägg, dumt av Lindström att dra på sig en utvisning i det läget, men den tackling han delade ut mot Klasen var det absolut inget fel på och att han sedan brottade ner Klasen med armen är situationer som vi ser massor av i matcher utan att det för den skull resulterar i hjärnskakningar (om Linus åkte på en hjärnskakning är det givetvis väldigt tråkigt) eller avstängningar.

Anton Hedmans tackling är mer är desto enklare att bedöma, eftersom bilderna där tydligt visar hela händelseförloppet. Pontus Petterström sträcker sig efter pucken på öppen is, kommer lågt med huvudet, och Hedman uppfattar ett ypperligt tillfälle att verkligen ta chansen att släcka Petterström. Hedman kommer i bra fart och har gott om tid på sig att sikta in sig på Petterströms huvud, vilket han träffar med full kraft. Ten and out på Petterström. Otäckt.

Är huvudtackling struken från listan över brott i rinken? Eller ämnar man i elitserien, enligt de nya påbud som gick ut inför säsongen, vara ännu hårdare i bestraffningarna när det handlar om (medvetet) våld mot huvudet?

Här blir disciplinnämndens dom en viktig vägvisare och får ses som något av ett säsongsprejudikat.

Om DN har svårt att hitta bedömningsgrunder eller tidigare tacklingar som varit uppe på bordet att jämföra med, behöver man bara gå knappt ett år tillbaka i tiden för att hitta ett snarlikt fall. Då var det Brynäsbacken Simon Bertilsson som träffade Luleås Jonas Berglund i huvudet, det gav sedermera avstängning motsvarande sju matcher, och Luleås tränare Thomas “Bulan” Berglund skrädde inte direkt orden om vad han tyckte om en tackling där en spelare tagit fart och agerat huvudjägare mot en “låg” och ouppmärksam motståndare…

Om du läser mig så vet du att jag står för den generella åsikten att det tacklas för lite i svensk hockey och att det bör få smälla mer även om det innebär att någon faktiskt blir skadad, och att det per automatik faktiskt inte behöver vara något fel på en tackling där mottagaren skadas; Brynäsbacken Jörgen Sundqvist härliga propp på Pierre-Edouard Bellemare i finalserien i våras var ett gott sådant exempel. Spelare som blir tacklade måste ta ett större ansvar för att det ska kunna tacklas. Men, och här kommer ett viktigt påpekande, det är ju en avgrundsdjup skillnad på vad som är genuint tufft och vad som bara är fegt.

Samtidigt går det också att i den i flera stycken dubbeltydiga regelboken finna stöd för att det faktiskt var korrekt att Hedman klarade sig helt undan bestraffning på isen:

“En puckförande spelare med sitt huvud i en låg position, som åker mot en motståndare och tacklas mot huvudet, ska inte betraktas som checking to the head. Detta är under förutsättning att den tacklande spelaren inte förlänger eller riktar sin arm, armbåge, axel eller någon del av kroppen mot motståndarens huvud eller nacke.”

Så tills vidare nöjer jag mig med att uttrycka mig som en sportchef i en viss klubb enligt vissa påstås skrika när han befinner sig i en viss arena:

- Svinjävla regel!

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier