Skellefteå AIK – resan till guldet

Äntligen, för att låna ett av Gert Fylking flitigt använt uttryck i författarsammanhang, så vankas det nedsläpp för min nästa bok, “Skellefteå AIK – resan till guldet”.

Boken kommer att finnas i en bokhandel nära dig från och med nästa fredag, den 8 november.

I skrivande stund befinner sig boken på tryckeriet där den genomgår slutfinishen. Resultatet kommer att bli en bok i A4-format och fyrfärg över 272 sidor.

Jag tänker inte trötta ut er med detaljer om hur mycket jag har arbetat med boken under det begränsade tidsintervallet från och med att guldet, och sedermera bokkontraktet med Idrottsförlaget, blev klart till dess att boken gick till tryck i början av oktober; att folk jobbar hårt känns tämligen ointressant.

(Jag nöjer mig därför med en kortversion inom parentes: en morgon började jag skriva klockan kvart i åtta och sedan slutade jag inte att skriva förrän klockan blivit kvart i sex – nästa morgon…)

Däremot kan det vara desto mer intressant h-u-r arbete utförs, så även i detta fall, och bokens baksidestext beskriver delvis det och vilket innehåll du har att vänta dig i den nya guldboken:

11–8–6–4–3–2–1 – där har du Skellefteå AIK Hockeys slutplaceringar i Elitserien från och med klubbens återkomst till högsta serien 2006. Resultaten i slutspelen har parallellt följt samma mönster, bättre och bättre år för år, till och med SM-guldet 2013.

Så sent som 1997 stod Skellefteå AIK på ruinens brant och kunde inte skylta med mer än ett mediokert representationslag i division I.

Därefter har Skellefteå AIK bit för bit kämpat sig till platsen på tronen i den sista upplagan av Elitserien. Skellefteå AIK blev då det svenska klubblag som vunnit flest matcher under en säsong.

Författaren Jonas Fahlman har följt Skellefteå AIK på nära håll sedan klubbens tidigare enda SM-guld 1978. Under SM-slutspelet 2013 var Fahlman den ende journalisten som på plats bevakade lagets alla 13 matcher som ledde fram till guldet.

Boken ger dig exklusiva intervjuer med spelare och ledare som berättar mer om individernas och kollektivets gyllene resa, och som samtidigt förklarar vad som ligger bakom att klubben vuxit ut till en föregångare inom nyckelområden som ekonomi, organisation och sportslig utveckling.

Det blir intressanta inblickar bakom kulisserna och från det galna guldfirandet – med lite sång, lite dans, lite naket…

Boken avslöjar tidigare okända detaljer kring nyheten som slog ner som en bomb i hockey-Sverige – när tränaren Anders Forsberg plötsligt fick sparken av serieledaren.

Du får läsa hur Skellefteå AIK hyllas av några av sportens största svenskar. Bland mycket annat får du även ta del av ett mejl på liv och död.

”Skellefteå AIK – resan till guldet” är en bok utan slut.

Utöver detta kan jag även nämna att jag har lagt stor omsorg vid detaljerna; att bygga en bra bok anser jag påminner om att bygga ett bra lag i det avseendet att det är detaljerna som gör helheten.

Jag känner mig nöjd med det faktum att det i de sammanlagt 32 djupintervjuer som har jag gjort i boken kommer fram många uppgifter om sådant som inte tidigare varit ute i media. Eftersom jag så att säga står sist i kön med att berätta kring SM-guldet – om vilket vi redan kunnat se, läsa och höra så mycket – så ställer det naturligtvis krav på att storyn behöver tillföras andra perspektiv och saker som inte varit kända för att bli riktigt intressant och relevant.

Boken är i A4-format och spänner över 272 sidor. Den skicklige fotografen Ola Westerberg har levererat de flesta av de över 100 fyrfärgsbilderna som finns med i boken, och jag kan utlova en hel del godis i bildväg.

Min förhoppning är naturligtvis att boken ska välkomnas som en lämplig gåva när den kommer lagom till fars dag (söndag den 10 november) och dessutom bli en populär julklapp.

Boken finns tillgänglig att köpa från och med fredag den 8 november på en rad olika ställen – bland annat går den att beställa HÄR på jonasfahlman.se eller att köpa direkt av mig (nås enklast på mejl: jonas@fahlman.se). På min hemsida kan du också köpa olika rabatterade paket med de böcker om ishockey som jag tidigare har gett ut.

Det stundar även en rad aktiviteter – samtliga utom den i samband med SHL-matchen är gratis att närvara vid – när boken släpps. Dessa dagar och klockslag är klara i nuläget, fler kan tillkomma, så notera i kalendern och dyk gärna upp om du är intresserad:

Fredag den 8 november klockan 12.00-13.00, Akademibokhandeln, Skellefteå: Release av boken med öppen presskonferens och signering på Akademibokhandeln i Skellefteå. Såväl mediarepresentanter som allmänhet är välkomna. Förutom jag medverkar även bokens huvudsaklige fotograf Ola Westerberg samt Pär Nordlund, ordförande, och Pea Israelsson, klubbdirektör, som representanter för Skellefteå AIK.

Lördag den 9 november klockan 12.00-14.00, Intersport City, Skellefteå: Signering av boken samtidigt som jag intervjuar guldhjältarna Bud Holloway och Markus Svensson (första timmen) samt Pierre-Édouard Bellemare och Niclas Burström (andra timmen).

Torsdag den 14 november, cirka klockan 21.30-, Skellefteå Kraft Arena: Efter Skellefteå AIK:s SHL-match hemma mot Örebro intervjuar jag delar av guldlaget samtidigt som vi signerar boken vid souvenirshopen i huvudentrén. En unik chans att få boken signerad av många spelare och tränare ur guldlaget.

Lördag den 23 november klockan 12.00-13.00, Ursvikens bibliotek: En programpunkt i 100-årsfirandet av Ursvikens bibliotek är att jag, som uppvuxen i Ursviken, föreläser kring mina böcker och framför allt då kring den mest aktuella, “Skellefteå AIK – resan till guldet”. Böckerna kommer att finnas tillgängliga för köp och signeringar.

Söndag den 1 december, 12.00-13.00, Akademibokhandeln, Skellefteå: Tillsammans med guldtränaren Bert Robertsson snackar jag hockey och signerar böcker.

Söndag den 1 december, 13.00-16.00, Ica Maxi, Solbacken: Det bjuds på glögg och pepparkakor, intervjuer om dåtid och nutid, och boksigneringar med mig och guldhjältarna Fredrik Lindgren och Oscar Möller under första halvan, samt Jimmie Ericsson och Melker Karlsson under andra halvan.

 

Lördag den 7 december, Hovet, Stockholm: Boken kommer att exponeras och finnas tillgänglig för beställningar i samband med Skellefteå AIK:s bortamatch mot AIK från Solna och Älska 0910-arrangemanget.

Lördag den 14 december, Gamla Ullevi, Göteborg: Boken kommer att exponeras och finnas tillgänglig för beställningar i samband med Skellefteå AIK:s utematch mot Frölunda och Älska 0910-arrangemanget.

 

Posted in Böcker, Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier