Sanningen om Anders Forsbergs avsked

Anders Forsberg är som bekant inte längre tränare i Skellefteå AIK. Sedan bomben briserade på klubbens hemsida under måndagsförmiddagen har det varit fullt pådrag med snack och surr i alla riktningar, med diverse teorier och åsikter, från såväl experter som vanliga dödliga.

Utifrån det som är känt för min del, tror jag till exempel att Adam Savonen hoppade i galen tunna när han i sin krönika i Norran i dag (papperstidningen) påstod att avskedandet skulle bero på en intern maktkamp mellan sportchefen och tränaren och att “den avgörande delen i hela den här affären är att AIK var på väg att bli för litet för både Lasse Johansson och Anders Forsberg”.

Jag skrev mitt blogginlägg i går förmiddag baserat på det omedelbara som framkom officiellt – att AIK var missnöjt med att Forsberg meddelat spelarna före klubbledningen om att han är klar för en ny klubb (som blir Modo, du kan helt släppa villospåren som pekat mot KHL för Forsberg) samt att hans fokus inte varit 100-procentigt. Där och då kunde jag – även om jag inser det chockerande för en oinsatt i att ett lag som leder en liga med sju poäng plötsligt arbetsbefriar tränaren – köpa det mot bakgrund av att klubben inte har tvekat att agera hänsynslöst mot spelare eller ledare som på olika sätt inte förmått att verka inom de satta ramarna och sätta klubbmärket främst.

Likafullt kändes det som att någon pusselbit, eller några pusselbitar, fattades för att för att få hela bilden att klarna. Jag har därefter gått och grubblat vidare på denna jättesnackis. Även om det känns som att vi fortfarande inte har alla korten på bordet som visar den definitiva helheten, så har nu mer och mer sipprat fram.

I går eftermiddag fick jag för första gången höra att Forsberg skulle ha kontaktat flera spelare i Skellefteå AIK för att försöka få med dem till Modo nästa säsong. Sedan dess har först Aftonbladet och sedan Norran publicerat dessa uppgifter, men i ganska luddig form. Eftersom det skulle gå helt stick i stäv med den sympatiska och uppriktiga Anders Forsberg som jag har fått bilden av under hans tid i Skellefteå, så har jag tills vidare valt att sortera in detta under begreppet “lösa rykten”.

Fram till ikväll – då jag har fått det bekräftat att Forsberg under den senaste tiden verkligen har kontaktat flera spelare i Skellefteå AIK för att locka med sig dem till sin nya klubb. Jag har inte fått några spelare namngivna, men det ska handla om mer än en, och det är ju inte särskilt många attraktiva spelare i dagens AIK-trupp som står kontrakslösa nästa säsong så den gissningsleken behöver därmed inte bli särskilt avancerad…

Jag har fått min bekräftelse av en initierad källa genom vilken jag till exempel kunde avslöja Skellefteå AIK:s senaste under säsongen-värvning – det vill säga när John Klingberg anslöt under januarifönstret i fjol – och jag finner ingen som helst anledning att tro att hen inte heller den här gången är rätt ute med uppgifterna. Min källa uppger också att det är just den uppkomna lojalitetskonflikten – till följd av en tränare som byter klubb inom samma liga – som är huvudskälet till avskedandet.

Det har föranlett en akut situation som nu resulterade i det hastiga avskedandet av Forsberg och att han därför snabbt tvingades plocka ihop sina pinaler.

Det gör förvisso saker och ting mer förståeliga, men detta nästa kapitel gör samtidigt en redan tråkig story ännu mer smärtsam – samtidigt som det solkar ner det finfina tränarrykte med vilket Anders Forsberg kunde ha lämnat staan.

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier