Sämre än Löven

Det blir ett gott slut för Skellefteå AIK.

Inte nog med att man avslutade sitt 2012 med en programenlig 5-2-seger över tabelljumbon Rögle; att Luleå och HV71 dessutom förlorade sina respektive matcher gör att Skellefteå AIK firar nyår i serieledning med fyra poängs marginal (HV har en match mindre spelad).

Matchen mot Rögle bjöd dock inte på någon särskild svartgul grannlåt – om vi ska vara ärliga så var det en okej insats, varken mer eller mindre. Trepoängaren var mest frukten av ett sanslöst sylvasst powerplay i vilket AIK träffade rätt fyra gånger på sex försök.

Rögle, numera med 16 blytunga poäng upp till strecket att hämta in på bara (faktiskt!) 21 matcher, lyckades med sin nya, mer defensiva, taktik krympa de öppna landskapen som vi minns från säsongens tidigare 1-16 på tre AIK-möten och släppa till färre chanser.

AIK var faktiskt inte lika överlägset som skottstatistiken 43-15 ger sken av, även om det var en fullkomligt rättvis seger.

Det hackade lite här och där spelmässigt för AIK, att fyra offensivt skickliga forwards är ur spel märks om inte annat för att det blir en massa hattande med kedjorna och många hot som faller bort, och varken koncentrationen eller killerinstinkten var hundraprocentig denna kväll på jobbet.

* * *

Utanför Rögles omklädningsrum frågade jag den hemvändande före detta AIK-kaptenen Fredrik Warg om det för honom blev inte bara blod (fyra stygn i ögonbrynet efter en hög klubba) och svett, utan även tårar med anledning av den fina hyllningen av bortgågne tvillinglegendaren Georg Wikström.

”Wargen” svarade:

- Tårar vet jag inte, men självklart var det känslosamt. Man har alltid sett tvillingarna runt hallen och de har alltid varit duktiga på att komma in i omklädningsrum överallt. De var sköna profiler.

* * *

Elitseriens poängkung Bud Holloway är efter fredagskvällens fyra poäng nu är uppe i galna 8+4 totalt på säsongens fyra möten med Rögle.

* * *

Utsålt (6001) mot osexiga tabelljumbon Rögle.

Jag förstår om Skellefteå AIK önskar att det framtida spelschemat ska trilla ännu mer rätt med fler hemmamatcher över jul-, nyårs- och trettonhelgen, när vanligt folk vanligtvis är ledigt och många vänder hem i hockeytankar.

* * *

Det här var lika med tionde raka förlusten för Rögle.

Det innebär att Rögle nu har 2000-talets sämsta svit i högsta serien.

Förra rekordhållare i kategorin var Björklöven 1999…

* * *

Nu vänder vi på ett blad, för att tala kungaspråk, och frågan är om det annalkande 2013 skrivs i guldskrift för Skellefteå AIK?

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier