Nära nedsläpp för guldboken

När jag jobbade på Expressen hade jag en nyhetschef på sportredaktionen som hette Daniel Berglund.

Han heter fortfarande Daniel Berglund, har numera stigit i graderna till en post som tillförordnad sportchef på tidningen (och som kuriosa kan nämnas att han dels är storebror till Färjestads pitbullterrier Christian Berglund, dels var den journalist som avslöjade fylleskandalen med Chad Hinz under kvalserien 2005).

I normalläget var Berglund den som var upphetsad och jagade på i nyhetsracet; om du delar erfarenheter från sporten på Getingen är jag övertygad om att du vet exakt vad jag syftar på… Vid enstaka tillfällen hände det dock att rollerna var omvända – det vill säga att jag var den som upphetsat jagade fram till Berglund. Vanligtvis handlade det om att jag ville berätta om någon het hockeynyhet som jag var på väg att värpa men inte var riktigt i mål med.

Då kontrade Berglund iskallt:

- Fahlman, jag vill inte veta vad du har på gång, jag vill veta först när du har något att publicera.

I den andan har jag sedan dess försökt verka.

Med anledning av detta är jag, här och nu, redo att delge världen att jag har skrivit min fjärde bok. Mina tidigare böcker är utgivna 2006, 2008 och 2010, så det vore väl dumt att spräcka den sviten och rytmen…

Det nya svarta är en bok som heter “När Skellefteå blev Guldstaden”. Boken är just färdigskriven, bearbetas som bäst layoutmässigt av såna som kan sånt betydligt bättre än jag, trycks sedan, och kommer att finnas ute i handeln i november, i god tid till julhandeln.

Jag återkommer med fylligare information när det blir dags för nedsläpp. Tills vidare kan jag i alla fall avslöja så mycket som att boken främst fokuserar på det som hände kring Skellefteå AIK:s hittills enda SM-guld i ishockey 1978, och att en ansenlig del av boken innehåller unika intervjuer som jag under de senaste månaderna har rest runt och gjort med alla de gamla guldhjältarna som var med när det begav sig.

Jag har upplevt det som stimulerande att gräva ner sig i det största som har hänt i Skellefteås idrottshistoria, och det har inte kostat mig blod, svett och tårar. Däremot har boken, åtminstone i avvaktan på att försäljningen kommer igång, kostat mig ohyggligt mycket pengar samt en galen mängd arbete, speciellt under de senaste månaderna som har varit oerhört intensiva.

Därför ämnar jag nu ta ett par dagars andhämtningspaus, resa bort till sydligare och förhoppningsvis mindre regniga breddgrader, och vara ledig resten av veckan.

Du får gärna berätta för mig i kommentarsfältet nedan om Skellefteå AIK:s bortamatcher mot Brynäs och Färjestad som jag därmed missar detta veckoslut - man får liksom ta det onda med det goda – tills jag återkommer med något nytt här i bloggen.

Ciao Italia!

 

Posted in Böcker, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier