Martin Käftsmäll – och så gör man för att få en kram av mig

Skellefteås sämst bevarade hemlighet den senaste tiden är att Martin Sevc är klar för AIK.
Sevc har förutsättningen att bli den sista icke-kontrakterade pusselbiten i ett nytt guldbygge i Skellefteå AIK; en hårdför backpjäs som inte tar några fångar, respektingivande med sitt ofta vårdslösa närkampsspel, och han kommer att kunna ta rollen i ett slutspel som den dåre som behövs i framgångsrika lag.
Jag gav själv Sevc smeknamnet Martin Käftsmäll (tjeckens efternamn ska, vad jag förstår, uttalas i stil med svenskans “käft”) när han härjade lyckosamt i Färjestad där han skaffade sig tre SM-titlar innanför bältet.
Sevc är inte heller alls oäven med puck, men styrkorna ligger i defensiven. Med detta sagt hoppas jag att AIK inte – som det ofta kan bli med värvningar av utländska spelare – faller för frestelsen att gödsla Sevc med mycket istid i powerplay. Sevc behövs mer till andra uppgifter, och Tomas Skogs har exempelvis också skött sig förträffligt på blå i den andra pp-uppställningen.
Det gäller att karva med försiktighet och finess när nya stjärnor – Ryan Vesce anländer som bekant också på torsdag – ska beredas plats i lag som redan rullar. Här blir fingertoppskänslan från Anders Forsberg & Co viktig när hierarkin i laget förändras och i sättet att hantera boysen som hamnar utanför.
Det är inte heller bara på forwardssidan som det blir trångt om tröjorna framöver.
På backsidan gjorde ju nu Petter Granberg comeback. Inklusive John Klingberg, som börjar se slutet på sin skaderehabilitering, och Sevc har AIK därmed tio A-lagsbackar kontrakterade.
Man behöver därmed inte vara Einstein för att förstå att Erik Andersson inte kommer att erbjudas någon förlängning när hans try-out går ut i månadsskiftet. Samtidigt har Erik varit så pass bra – utmärkt nu mot LHC, där han frusits ut – att han torde få nytt jobb på annat håll på den här nivån. Då slipper ju dessutom Mike Helber & Co lägga ut hela månadspengen på 165000 kronor på en spelare som man inte tänker använda…
* * *
Lördagsnöjet inför fina 5491 åskådare i Skellefteå Kraft Arena blev en konstig match mellan Skellefteå AIK och Linköping.
Ett sömnigt AIK släppte iväg LHC till 2-0-ledning, varpå Bud Holloway med hemmalagets första skott på mål efter 11.54 (!) ordnade vändningen som både spelmässigt och målmässigt såg ut att räcka till tre nya poäng när Jimmie Ericsson styrde in 3-2 tidigt i tredje perioden.
Men efter att AIK uppvisat bristande koncentration, softat lite i eget slott två gånger och släppt en lättvindig spelvändning en gång, var det hux flux 3-5 på tavlan. Jag tror inte ens kloke Roger Melin i bortabåset riktigt begrep hur det gick till.
Kanske helt enkelt payback från förra veckan när LHC var här och AIK då fick en oförtjänt storseger med sig?
* * *
Det tar slut för alla någon gång, och LHC-ikonen Magnus Johansson börjar se hemskt gammal ut på isen.
Hur åtta domarögon kunde gå bom på Manges fula slashing på Erik Forssell djupt i andra perioden kändes också märkligt.
Eller inte…
* * *
Funky Dan hörde av sig efter min sågning av nya AIK-låten och skrev:
- Vad ska man göra för att få en kram av dig? Kanske smaka på ditt skägg?
Jag älskar den typen av glimt i ögat, och det mynnade ut i att vi numera är vänner på Facebook.
I samma veva tröstade jag Funky Dan med att min femårige son ställt sig i hyllningskören och tillhör den kategori som delar ut en femma i betyg…

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier