Jonte slutar – och blir bok

Jonathan Hedström, som fyller 36 år i nästa månad, avslutar en lång och framgångsrik karriär som ishockeyspelare.

- Jag skickade ett sms till min agent Johan Finnström för att höra om det fanns något intresse. Han svarade att det är stendött, säger Jonte med sitt oefterhärmliga garv.

- Det känns skönt att ha tagit beslutet, att få mer tid till familjen och att få lediga helger som jag inte har haft på 20 år. Jag fortsätter att träna på gym, men jag har inte varit på is sedan jag var i Stockholm i oktober och spelade en match med Haninge. Man ska aldrig säga aldrig, men det ska väldigt mycket till för att jag ska skriva på för en ny klubb.

Vad ska du göra nu?

- Jag har några projekt på gång. Det är klart att jag ska börja att jobba som säljare av massagestolar åt ett företag som heter Friskonomen.

Dessutom kommer Jonte att bli bok – hans självbiografi släpps på Idrottsförlaget hösten 2014. Jonte står för berättandet och jag står för skrivandet.

Jag har länge drömt om att få skriva en biografi om någon intressant person, och det känns som en stor ära att nu få det förtroendet med Jonte.

Faktum är att vi började diskutera att göra gemensam sak med boken redan för några år sedan när vi spelade in tv-programmet “Trashtalk med Jonas & Johan”, som jag gjorde med Johan Edlund i TV4 Sport. Jag fixade visserligen gäster som var ännu större namn än Jonte – Peter Forsberg och Henrik Sedin för att ta de allra bästa exemplen – men inget program mötte i närheten av lika stor uppskattning land och rike runt som det med den öppenhjärtige Jonte. Det är ingen överdrift att påstå att Jonte gick igenom rutan, som det brukar heta på tv-språk, och på samma sätt hoppas jag nu kunna förmedla Jonte i skriven form.

Jag har följt Jontes karriär ingående sedan han debuterade i Skellefteå AIK:s representationslag i mitten på 90-talet, och jag har under åren gjort många intervjuer med honom i olika medier. Jag har alltid älskat Jonte för hans rättframma sätt och att han säger vad han tycker.

Jonte känns som ett väldigt spännande ämne tack vare att han har spelat hockey “överallt” (Tre Kronor, NHL, AHL, KHL, Finland och även på lägre nivåer i Sverige bredvid sina säsonger i vår högsta liga i Luleå, Timrå och Djurgården) samtidigt som hans karriär och liv också har innehållit ett flertal svarta stunder.

I boken kommer Jonte att berätta allt. Vi har redan påbörjat djupintervjuandet. Jag har suttit timtals i både i min soffa och i Jontes soffa, ställt frågor och lyssnat – och jag har både skrattat och gråtit.

Om jag lyckas ta hand om Jontes stories bara någorlunda hyggligt, törs jag utlova riktigt stark läsning när vi går i mål.

 

Posted in Allsvenskan, Böcker, Elitserien, Ishockey, KHL, Livet, NHL, Skellefteå AIK, Tre Kronor
Kategorier