Jag plockar fram motorsågen

Länge var det varken några mål eller några utvisningar, men Skellefteå AIK:s hemmamatch mot Rögle blev en rätt ensidig historia från start till mål med ett AIK som hela tiden satt i förarsätet.
Det var nästan lite synd om nykomlingen från Ängelholm, och jag kan inte erinra mig när ett lag senast kom hit och blev så här ofantligt utspelat.
6-0 var faktiskt segersiffror i underkant.
Uppskrivne backen Lasse Kukkonen blev vansinnigt uppsnurrad av först Joakim Lindström och sedan Adam Pettersson, och som om det inte räckte träffades Kukkonen av ett hårt skott av Bud Holloway på vad som såg ut som… ett olämpligt ställe.
Första gången AIK-keepern Markus Svensson tvingades till ett ingripande var när Jimmie Ericsson tog sitt ansvar som kapten genom att hålla Svensson vaken med en passning från bakom den förlängda offensiva mållinjen…
Det var bara en tidsfråga när AIK skulle börja få utdelning, och nu spräckte Oscar Möller nollan i andra perioden (fin pucktransport in i anfallszon och precist dropp av Tomas Skogs i förspelet).
Med föräldrarna hitflugna från Kanada blev det ordentlig sprutt på Bud Holloways målskytte – jag räknade till fyra kepsar som singlade in på isen när Holloway fullbordade sitt andra perioden-hattrick. Coolast av de hårda puckarna som hittade nätet var tvivelsutan 2-0; Holloway hade helt öppet mål men ändå tog i för kung och fosterland, eller åtminstone mamma och pappa, och dundrade dit pucken strax under ribban…
* * *
Rögles poängkung (!) Daniel Sondell la sig ner i första bytet och fick med sig en avblåsning – och “Hata Löven”-ramsan kom som ett brev på posten från North Power.
Att backen från Umeå var en del av den historiska AIK-upplagan som tog laget tillbaka till elitserien 2005/06 tycks vara glömt…
* * *
Som pausunderhållning bjöds vi på världspremiär för den nya AIK-låten “Tillsammans mot guld”.
Du kanske kommer att läsa om betyg som fem dansande älgar eller nåt sånt på andra håll, men jag känner mig nödgad att plocka fram motorsågen och dela ut bottenbetyg.
Alldeles för mycket hemsk schlager för att vara i närheten av att falla mig på läppen. Det känns dessutom som att det börjar gå inflation i de här allt mer frekventa AIK-låtarna som släpps, och personligen tycker jag att det var charmigare förr när spelarna sjöng (nåja) än som nu Funky Dan.
* * *
Totalt 45-19 i skottstatistik sedan Rögle tilläts putsa de siffrorna i tredje perioden.
När speakern (nån ny förmåga, va?) förkunnade 25-1 i skott i andra perioden möttes det av skratt från Lundmarks & Marklunds. Elakt…
* * *
Markus Svensson fick hålla sin första elitserienolla i Skellefteå AIK – och karriärens andra – och mot bakgrund hur stabil smålänningen har sett ut i höst var det knappast heller säsongens sista.
* * *
Lucas Wallmark hoppade in och gjorde elitseriedebut på hemmaplan.
Den nyblivne 17-åringen var bara en missad backhandlyftning mot målvaktsinhopparen Jonas Fransson från att bli målskytt nästan direkt.
* * *
Juhamatti Aaltonens debut i Rögle mynnade ut i ett “jaså”, men en match är ingen match.
* * *
Före nedsläpp hann jag gratulera Lasse Granqvist, som var i staan i ärende att kommentera matchen i C More, till ett hett radioreferat från fotbollsbragden i Tyskland (jag inte hört det själv ännu men jag har hört talas desto mer om det):
- Jag var tvungen för att överrösta Ralf Edström…
Enligt samme Granqvist andades sparkade Växjötränaren Janne Karlsson som studiogäst, i alla fall mellan raderna, kritik mot Växjös sportchef Henrik Evertsson för att målvakten Martin Gerber släpptes till Rögle.
Även om Gerber säkert myser den 25:e varje månad hade schweizaren nu ingen kul kväll på jobbet och blev utbytt efter fem insläpp inom loppet av 8.05.
* * *
Tur att Sunnanås damlag efter avancemanget till damallsvenskan (återigen grattis!) bjöds in för att fylla sittplatserna på kortsidan plus att tre tappra Röglesupportrar dök upp på bortastå – för publiksiffran i Skellefteå Kraft Arena uppgavs till 4487 och såg ut som ännu färre.
Det här var onekligen en högriskmatch publiksiffermässigt sett; en veckomatch mitt i månaden mot en ganska osexig nykomling som start på en olycklig svit med fyra raka hemmamatcher.
Och allt är, naturligtvis, den förbannade Melodifestivalens fel… 
* * *
Nils Bergström, med juniorförflutet i Skellefteå AIK, fick hoppa in som 13:e forward i Rögle.
Nisse fick utstå ett snällt sagt omilt bemötande i återkomsten när Johan Alm knycklade ihop honom.
* * *
Över helgen och fram till i början av veckan var det problem att komma in på min hemsida.
Det berodde på omfattande serverbekymmer hos mitt webbhotell, och jag kan inte annat än be om ursäkt för detta.
Sedan några dagar tillbaka är vi dock up and running igen, och tveka inte att mejla mig om du stöter på patrull när du kikar in här – eller har synpunkter på innehållet.
Jag har i alla fall underlättat sökningen på gamla blogginlägg med att fräscha upp kategoriseringen.
* * *
Om du är nyfiken på hur finishen med min kommande bok “När Skellefteå blev Guldstaden” fortlöper, så kan jag berätta att jag i dag har kikat igenom hela klabbet efter att formgivningen nu nästan är klar.
Och att omslaget (hårdpärm) får exakt den nostalgiska touch som jag eftersökt.
* * *
Snart är Ryan Vesce och Pierre-Edouard Bellemare redo att förstärka forwardssidan i Skellefteå AIK ytterligare.
Men vilka ska bort då för att bereda plats?

Posted in Elitserien, Ishockey, Musik, Skellefteå AIK
Kategorier