En tredjekedja som kan bli guld värd

På torsdagarna har jag förmånen att få vara med och spela lunchhockey med ett gäng bestående av ett antal män i sina bästa år.

I dag skipades rättvisa i detta sammanhang – när det spelförande laget besegrade det spelförstörande laget (du får en gissning om vilken sida jag tillhörde…).

Kvällens elitseriematch mellan Rögle och Skellefteå AIK följde jag hemifrån via tv:n. Den följde ungefär samma mönster, med ett lag (bortalaget) som spelade lite mer och ett lag som förstörde spelet lite mer (hemmalaget).

Det vore en lögn att påstå att det låg något i potten rent placeringsmässigt. Skellefteå AIK hade såklart redan säkrat seriesegern, även om det nu blev fullständigt definitivt, och Rögle har från sin hopplösa jumboposition varit kvalserieklart en tid.

Med tanke på att det var en match mellan två lag med så tydligt fokus längre fram, blev det ändå en helt okej tillställning med hyggligt engagemang; passningsslarv (Johan Alms skolboksindian till Juhamatti Aaltonen!) mixat med grannlåt (Pontus Petterströms släpp på första stolpen till 1-1-målet!).

Fredrik Warg tackade för senast med att vräka in ledningsmålet för Rögle – en spektakulär aktion där den förre AIK-kaptenen sköt Melker Karlssons klubba utanför mål och pucken i mål.

Bara Markus Svenssons räddning skilde Alexander Barta från att sätta 2-0 på ett friläge i boxplay, men sedan fick AIK bättre offensivt tryck.

Jimmie Ericsson hann inte mycket mer än kvittera (en miniskandal att på flera sätt rekordjagande Bud Holloway inte bokfördes för en korrekt andraassist där) förrän han haltade ut på ett oroväckande sätt. Förutom att det – vid sidan av att Martin Lundberg bara syntes på laguppställningen och aldrig på isen – sprider skrämselhicka inför det slutspelet, så skapade det också orytm i forwardsuppställningarna.

Det lilla jag nu hann se av den nya tredjekedjan – adderat till vad trion visade i seriefinalen mot Färjestad i tisdags – lovade i alla fall väldigt gott. Då tänker jag inte främst på Oscar Lindbergs (enligt New York Post planerar Rangers att plocka över honom redan till årets Stanley Cup – om man når slutspel…) solokörning från utvisningsbåset till matchavgörande 3-2-målet i andra perioden. Lindberg har redan från juniorlagsspel haft kemi i sällskap med Melker Karlsson och Petter Emanuelsson.

Om AIK kliver in i slutspelet med ett näranog skadefritt lag (Erik Forssell står och stampar i båset men är det realistiskt att han kan steppa in på slutspelsnivå från ett långt och knepigt skadeuppehåll?) är det rimligt att tro att AIK väljer att satsa på just denna tredjeline. Inget annat lag i ligan kan mönstra en tredjekedja på den vapennivån.

Ska vi gissa att Rögle gläds åt att slippa Skellefteå AIK i kvalserien – och att Skellefteå AIK sörjer att Rögle inte når slutspel…?

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier