En mycket trolig kvartsfinal

Det blev inget JVM-guld för Viktor Arvidsson & Co, och det var mot bakgrund av hur finalen mot USA utvecklade sig inget att argumentera emot.
Jänkarna var bättre i princip hela vägen – modigare, rappare, starkare – och fastän Skellefteå AIK-bidraget Arvidsson bara var någon centimeter från att sätta en 2-2-puck efter en fräck köksvägen-aktion, så kändes det logiskt att USA några minuter senare kunde sätta punkt med 3-1 i tom kasse.
Det målet såg jag på tv:n i pressrummet i Skellefteå Kraft Arena, och några minuter in på Skellefteå AIK-Frölunda gick det därmed att rikta fullt fokus mot det som hände på isen nedanför.
Det blev en rätt bra elitseriematch, där Frölunda med sin tunga hockey gjorde det riktigt bra – och mycket svårt – för Skellefteå AIK att skaffa sig ett både målmässigt och spelmässigt övertag.
Med lite klassisk boxningstaktik, tvinga motståndaren till utmattning och därmed blotta sig för misstag genom upprepade kroppsslag, kunde AIK så småningom sätta in de avgörande knockout-slagen i hemmafavör mot allt tröttare göteborgare.
Julius Hudacek storspelade i Frölundakassen, förklarade således varför AIK visade intresse för honom efter succén i Södertälje förra säsongen och bevisade att längtan efter King Henrik faktiskt inte behöver vara så stor hos alla goa gubbar om slovaken kan fortsätta att hålla den här nivån.
AIK nötte in sig med två ramträffar (Joakim Lindström i ribban och Martin Lundberg i stolpen) i andra perioden inför att juniorvikarien Oscar Sundqvist med en läcker styrning till sitt första elitseriemål kunde spräcka nollan.
Sundqvist, stor och stark, såg frejdig ut rakt igenom och prisades till och med som matchens lirare. Att det här var de tunga gossarnas trettondagsafton underströks av det faktum att andra målet gjordes av kedjekompisen i fjärdelinen, Martin Lundberg, när han vräkte in en målvaktsretur till slutresultatet 2-0 (och 3-2 till Joacim Eriksson mot Markus Svensson i den interna målvaktsmatchen om flest hållna nollor för säsongen).
Och John Klingberg – herregud, vad spelsugen och skicklig han var mot sina gamla lagkompisar – fick därmed sista ordet i tjôtet med “Pebben” Axelsson efter slutsignalen när lagen tackat varandra…
Det trista med att Frölunda visade sån pass klass är naturligtvis att det helt kväver kampen kring slutspelsstrecket; jag kan aldrig se att Växjö, närmast jagande under topp åtta, skulle kunna hämta in tolv poäng (plus rejäl målskillnad) på den 19 återstående omgångarna.
Även streckstriden mellan ingenmansland (Gnaget) och kvalserien (Timrå) känns nästan stendöd. Sånt minskar intresset för elitserien i ett bredare perspektiv och kan såklart påverka publiksiffrorna i ligan i negativ riktning under en januarimånad där folk redan i normalläget håller hårt i plånboken.
Däremot ska vi inte alls underskatta den pågående positioneringen inför slutspelet och fighten för en så hög slutplacering som möjligt bland de åtta bästa lagen.
Eftersom även HV71 vann sin lördagsmatch (Gnaget hemma) behåller Skellefteå AIK tvåpoängsförsprånget i täten av tabellen som jag inför säsongen tippade kommer att sluta just så topp två.
Jag tror, inte bara för att AIK haft så kämpigt att vinna i Jönköping på senare år, att det är av stor vikt att AIK kniper seriesegern och hemmaplansfördelen genom hela slutspelet för att lyckas optimera guldchanserna till våren.
Förresten; Skellefteå AIK-Frölunda känns ju mer jag tänker på det som en mycket trolig kvartsfinal när det vankas slutspel. Det skulle för övrigt kännas kul och fräscht, då lagen aldrig stött på varandra i slutspelsserier. AIK sitter dessutom på bra plus på Frölunda, och har hittat en vinnande väg för att få utdelning på sitt högre tempo i inbördesmötena. Jag har hemskt svårt att se Dick Axelsson (tänk att en sån hockeybegåvning ägnar sig så lite åt att spela så bra hockey som möjligt och desto mer åt en massa trams på isen) och gänget flyger upp till Skellefteå och är tillräckligt vassa framåt för att stjäla en slutspelsseger.
Eller väljer Guldstans favoriter hellre – i händelse av serieseger och om vi tillåter oss att sväva iväg med lite tidiga spekulationer – att ta finalrevansch från i våras på Brynäs i kvarten…?

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier