Därför är Brynäs bästa kvartsfinalvalet

Det mest imponerande med evakueringsmatchen mellan Skellefteå AIK och Modo – vid sidan av snart 38-årige modoiten Niklas Sundströms ständiga och långa utskällningar av domarkvartetten – var att den lockade hela 5588 åskådare.

Skellefteå AIK blev därmed tillsammans med Luleå enda lag i elitserien om att kunna uppvisa ett höjt publiksnitt den här säsongen (5197) och bakom detta ligger dels en attraktiv produkt på isen, dels ett gott jobb av marknadsavdelningen som tryckt på rätt knappar för att locka Lundmarks & Marklunds till Skellefteå Kraft Arena.

Kollektivt fick Skellefteå AIK nu avsluta elitserien som en segrare, på övertid, och i sluttabellen läser vi finfina 114 poäng.
Individuellt vann inte bara Bud Holloway, som förste nordamerikan, poängligan på 71 poäng. Det blev en tjusig slutvinjett när Holloway klippte in 3-2-avgörandet från blå i powerplay, och hans två målgivande passningar dessförinnan i matchen gjorde samtidigt att han satte nytt assistrekord för en elitseriesäsong med den skyhöga 51-noteringen.

Först och främst den här kvällen handlade det såklart om att inte förlänga skadelistan för Skellefteå AIK. Det gick… sådär. Redan efter 4.08 dråsade Pontus Petterström in i sargen – och vacklade ut i omklädningsrummet. Men om vi får tro de positiva AIK-rapporterna om Petterström samt ”säkerhetsåtgärdsvilande” Niclas Burström och Erik Andersson – plus Erik Forssells trevliga comeback efter tre månaders skadefrånvaro – så finns det gott hopp om att AIK kliver in i slutspelet med en skadefri trupp. Inte i en enda match hittills under säsongen har det hänt att AIK haft alla spelare tillgängliga…

För mig kändes det hela tiden självklart att Skellefteå AIK skulle hugga Brynäs som kvartsfinalmotståndare.
Många har annars propagerat för att AIK skulle välja Modo mot bakgrund av att Modo är formsvagt (en seger på de åtta senaste matcherna efter att det stod klart att Ulf Samuelsson inte ska fortsätta att träna laget nästa säsong) plus att man har 5-0 i inbördesmötena mot Modo den här säsongen – för övrigt precis som förra säsongen.

Själv fäster jag, i detta sammanhang, inte lika stor vikt vid gamla segersiffror. Linköping hade exempelvis 5-0 i matcher mot Skellefteå AIK 2008/09, och det fick vi ju se vad det var värt i den kvartsfinalserien…

Det finns dessutom anledning att komma ihåg att Modo har en hel del slumrande slutspelskunskap i laget, att Modo – även om man då slogs ut – mörbultade Skellefteå AIK rätt duktigt i fjolårets kvartsfinalserie, och att Anders Forsberg-affären skulle kunna spela Modo i händerna om hans förra arbetsgivare ställs mot hans nya.

Jag hittar en rad skäl till att det är smartare att välja Brynäs:

* Brynäs mästarlag från 2012 har inga som helst likheter med 2013-versionen av laget – alla de framträdande guldhjältarna är försvunna, liksom det sanslösa stim Brynäs befann sig i förra våren.

* Brynäs var till slut riktigt nära att tappa hela sitt gigantiska försprång ner till slutspelsstrecket – och räddades just före den tjocka tanten sjöng ärligt talat mer av att Gnaget började förlora än av att man själv började vinna.

* Brynäs har sämst beställt på målvaktssidan av slutspelslagen – och klart sämst beställt på backsidan i samma skara.

* När Brynäs nu ska spel jättearga över att ha blivit valda först – ja, den store tänkaren Daniel Widing hoppades ju faktiskt att bli vald av Skellefteå AIK – så kan man från 0910-håll parera det med att vilja ha revansch för finalförlusten i fjol.

* De stora segersiffrorna i de senaste mötena med Brynäs, ruskiga 9-1 hemma häromveckan, är i sig oväsentliga – men minnesbilderna skapar betydande mentala fördelar för AIK och en skön intern känsla av hur man verkligen behärskar att äga Brynäs spelmässigt.

* Brynäs nya, mindre aggressiva och mer tillbakadragna, försvarsspel började tillämpas f-ö-r-e 1-9-knocken i Skellefteå – det går med andra ord att skotta in mål även på det mer defensivt präglade Brynäs.

* Det blir självklart klart dyrare, men resemässigt är en knapp timme med charterflyg till Gävle en uppladdningsmässigt bättre resa än tre timmar i buss till Örnsköldsvik.

I tabelltoppen bakom Skellefteå AIK hände det en del i den sista omgången – HV71 förlorade i Luleå och rutschade därmed ner till fjärde plats i sluttabellen.

Skellefteå AIK-Brynäs då? Om AIK förmår spela på sin nivå blir det 4-0.

Brynäs ska tydligen ladda upp med att grilla korv. Jag tycker att det låter förnuftigt att passa på att njuta av en sådan grillfest, för det blir ingen guldfest i Gävle i år.
Men i Skellefteå, va?

 

Posted in Elitserien, Ishockey, Skellefteå AIK
Kategorier