Dagens boktips

Det lackar mot jul, och jag – som gillar både böcker och hockey, plus att jag trivs med vara sent ute med mina julklappsköp och kan känna lugnet i den stressen – passar gärna på att lämna tre varma rekommendationer om heta bokköp ur traven med böcker som jag hunnit avverka i höst:

Björn Hellkvist: Shaking Generation. Förre Rögletränaren hade anat oråd tidigare och fick för några år sedan den tuffa diagnosen att han var sjuk i Parkinson. Det är, precis som det saluförs som på omslaget, “en skakande berättelse” från pärm till pärm som mejslats ut av Björn Hellkvist tillsammans med medförfattaren Annica Holmberg. Hellkvist ger synnerligen nakna och uppriktiga beskrivningar av hur sjukdomen får konsekvenser för honom både som elittränare och familjefar och hur han hanterar det – eller i alla fall försöker. Jag kan inte hålla tillbaka gråten när jag läser förordet om hur sjukdomen påverkar Hellkvists dagliga förhållande till sina döttrar Moa och Ebba. Ett köp är värt det bara för läsupplevelsen och för att boken ökar förståelsen för vilket helvete det måste vara att leva med en hemsk sjukdom som Parkinson, och eftersom 25 kronor av varje såld bok går till stiftelsen Shaking Generation – som arbetar till förmån för unga Parkinsondrabbade – gör det också att jag känner mig som en aningen bättre människa med mitt bidrag dit.

Ronnie Johansson Rönnkvist: Old School Hockey. Om man, som jag, är en nostalgiker som älskar olika typer av återblickar till svunna tider, så blir Old School Hockey redan i första kapitlet oemotståndlig läsning. Ronnie Johansson Rönnkvist har under de senaste fem åren gjort många intervjuer med gamla legendarer som publicerats av olika sajter, och att här ge ut 40 sådana i bokform är ett lyckat drag; samlingen får ett ordentligt omfång och spännvidden mellan några utländska stjärnor och alla hemvävda gamla hjältar, från delvis olika generationer, skapar en läcker dynamik. Även om jag ser mig som påläst och har samlat på mig en stor kunskapsbank när det handlar om hockey, så hittar jag i nästan varje intervju någon uppgift som känns ny, ett intressant svar här och där, något som inte redan har fastnat i andra mediala filter och mynnar ut i bara pliktskyldig returinformation. Det är ett högt betyg, och dessutom ett välförtjänt sådant, till Ronnie Johansson Rönnkvist och hans enkla och effektiva intervjuteknik.

Conny Strömberg: En lirares bekännelser. Skellefteå AIK:s nyblivne hockeypensionär Anders Söderberg har tidigare berättat en del mer eller mindre galna galna historier för mig om Conny Strömberg från den tiden när de ingick i samma årskull i Modo. Bland annat minns jag att “Antos” sagt att Conny, när han inte tog plats i Modos A-trupp, likafullt vid flera tillfällen kom släpande med sin trunk till Kempehallen inför träningarna i hopp om att det skulle dyka upp någon sen vakans – men förgäves… Just det hittar jag inget om i boken – där vi å andra sidan får veta mycket mer om massor av stories som snurrat kring Conny under åren. Det är naturligtvis fascinerande att en spelare som knappt fått spela i elitserien under en lång, och fortfarande pågående, karriär faktiskt känns så intressant att det är relevant att han blir en bok. Det handlar om toppar och dalar, svärta som alkoholmissbruket och ljusa stunder med en lirare som åtminstone själv är fullständigt övertygad om att han skulle spruta in poäng även på elitserienivå om bara någon sportchef vågade ge honom chansen. Däremot pratar Conny i boken med pyttesmå boksträver kring att han tycker att han inte kan skriva. Det kan dessbättre Daniel Enestubbe, som gjort ett enastående jobb som spökskrivare. Genom ett levande och rikt språk lyckas Enestubbe färglägga den redan färgglade Conny ytterligare några nyanser. Och om du tycker att bokens pris på 395 kronor känns avskräckande, så är en fin uppsida i det fallet att 50 procent av överskottet från försäljningen går till stiftelsen En Bättre Värld, som stöttar utsatta barn och ungdomar.

 

Posted in Böcker, Ishockey
Kategorier