Bokrea

Det lackar mot jul. Hos Jonas Fahlman Media kan du nu under en begränsad period köpa böcker till superreapriser enligt följande:
”Vägen tillbaka – för Skellefteå AIK”: 30 kr.
”När Skellefteå blev Guldstaden”: 60 kr.
”KHL – en hockeyresa i öst”: 90 kr.
”Tre Kronor – elva guld och tolv förbundskaptener”: 160 kr.
”Skellefteå AIK – resan till guldet”: 190 kr.
”Jonte – rakt från hjärtat”: 200 kr.
”Alla tiders elitserie” är slutsåld hos Jonas Fahlman Media.
Har du frågor eller speciella önskemål kring signeringar eller annat – mejla (jonas@fahlman.se).
Möjligheten finns att hämta böcker i Skellefteå, mejla (jonas@fahlman.se) så kommer vi överens om en tid och plats som passar. Frakt tillkommer annars med 50 kr per bok (ange postadress vid betalning).
Betalningen görs antingen till bankgiro 890-0326 eller till Swish på numret 070-6185164.
Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, och som längst till och med den 23 december 2015.
Posted in Okategoriserade

Nytt jobb

Jag har hört det sägas att man för sin egen utvecklings skull bör göra något annat när man befinner sig någonstans mitt i arbetslivet.

Där befinner jag mig nu. Det steget tar jag nu.

Idag tillträder jag en tjänst som PR-konsult på Norrlands största PR-byrå, Dixie PR i Skellefteå.

Jag känner en ödmjuk tacksamhet för allt som jag har fått vara med om inom journalistyrket och allt som jag har fått lära mig sedan jag tog mina första stapplande steg på Norran 1987.

Så här 27,5 år senare känner jag nu att det är ett på många sätt lämpligt läge att testa något nytt efter några år där jag har kombinerat journalistik med författande.

Jag ser det som en mycket intressant och inspirerande utmaning att byta spår och därigenom få chansen att bredda min repertoar ännu mer inom ett område som jag egentligen alltid har jobbat inom; lite same same but different.

Eftersom jag gillar lagarbete känns det också kul att byta mer av solokörning till mer av gemensamt jobb.

Besök oss gärna på hemsidan dixiepr.se eller på vårt fysiska kontor på Kanalgatan 45B i Skellefteå.

Jag kommer samtidigt att driva vidare mitt företag Jonas Fahlman Media, tills vidare främst för att hantera bokförsäljningen.

Vi ses och hörs, även här!

Posted in Livet

Jag har närt en kommunist vid min barm

I dessa tider av å ena sidan reflexmässig konsumtionshets och å andra sidan fördomsfylld hets mot de stackars tiggare som i allt högre utsträckning tvingas frekventera våra gator och förnedra sig på grund av fattigdom, känns det trots allt hoppfullt när nästa generation visar prov på goda mänskliga värderingar.
Vi tillbringade den här gråkalla decemberonsdagen i Umeå och ett besök på Nus för undersökningar av Paul, min sjuårige son, och den sjukdom som han är drabbad av, Langerhans cellhistiocytos. Inga egentliga nyheter; varken förbättringar eller försämringar i sjukdomstillståndet betyder att Paul får kämpa vidare med sin medicinering av cellgifter och kortison för att i första hand hålla sjukdomen i schack.
Efter hemkomsten till Skellefteå var det dags att åka och handla mat.
Men Paul skulle bestämt förbi hem först “för att hämta en sak”. Han ville hemlighålla vad det var, men det visade sig senare vara hans egen börs där han sparar sina småpengar.
På parkeringen på Solbacken dröjde sig Paul kvar en stund i bilen, för att få utföra sitt planerade uppdrag på egen hand och utan föräldrainsyn. Paul hade noterat den där mannen utanför Ica Maxi som står och skakar och tigger – och tyckt synd om honom. Vid det förra besöket för att handla mat på samma ställe i förra veckan hade Paul inga mynt med att ge till mannen.
Men det hade han nu. Så Paul plockade upp sju enkronor ur sin börs och stoppade i mannens mugg.
- Han sa nåt till mig när jag la dit pengarna men jag förstod inte vad han sa, berättade Paul senare för mig när hela historien uppdagades.
Däremot förstår Paul uppenbarligen värdet av att vi ger till bättre behövande.
Det är tammefan det finaste jag har varit med om sedan jag konfirmerades.
Posted in Okategoriserade

Julklappsrea

Jonathan Hedströms självbiografi “Jonte – rakt från hjärtat”, som jag har skrivit, har sålt väldigt bra sedan den släpptes för två månader sedan.

Faktiskt så bra att förstaupplagan glädjande nog sålt slut, och att cirka en fjärdedel av det nytryck som nu pågår av boken redan är uppbokat.

Det kommer hur som helst att finnas nya böcker att lägga beslag på i god tid före jul. Om du köper “Jonte – rakt från hjärtat” via Jonas Fahlman Media AB så går det också alldeles utmärkt att få boken signerad av Jonte och mig, och även dedicerad om så önskas.

Priset på “Jonte – rakt från hjärtat” är 299 kr om du hämtar boken hos mig eller på något ställe där vi gör upp om att ses, och om du vill ha boken skickad till valfri adress inom Sverige så tillkommer 50 kr i frakt.

Betalning kan göras via mitt bankgiro, 890-0326. Om du har speciella önskemål går det bra att mejla jonas@fahlman.se eller kontakta mig på mobilen 070-6185164.

* * *

Så här knappa månaden före jultomten kommer startar också julklappsrean hos Jonas Fahlman Media AB – och den pågår till och med den 23 december varefter böckerna återgår till sina ordinarie priser.

Det handlar om fem av mina sex tidigare utgivna böcker (“Alla tiders elitserie” är slutsåld hos Jonas Fahlman Media AB men den kan fortfarande gå att få tag i via välsorterade bokhandlar) som nu under en tid inför jul går att köpa till rabatterade priser:

* “Skellefteå AIK – resan till guldet” kostar 349 kr (plus 80 kr i ev frakt) istället för det ordinarie priset 399 kr.

* “Tre Kronor – elva guld och tolv förbundskaptener kostar 299 kr (plus 80 kr i ev frakt) istället för det ordinarie priset 399 kr.

* “När Skellefteå blev Guldstaden” kostar 99 kr (plus 50 kr i ev frakt) istället för det ordinarie priset 199 kr.

* “KHL – en hockeyresa i öst” kostar 199 kr (plus 80 kr i ev frakt) istället för det ordinarie priset 299 kr.

* “Vägen tillbaka – för Skellefteå AIK” kostar 49 kr (plus 50 kr i ev frakt) istället för det ordinarie priset 99 kr.

Det går att läsa mer om böckerna under bokfliken här på hemsidan. Om du har några frågor – exempelvis kring rabatterade priser vid köp av flera böcker samtidigt – så finns jag tillgänglig på den ovan angivna mejlen och/eller mobilen.

* * *

För övrigt så finns det möjligheter att träffa Jonte och mig i samband med två officiella events under veckoslutet:

* På fredag klockan 18.00 och framåt arrangerar Medle SK en hockeycafékväll i sin klubbstuga. Det kommer att finnas möjligheter att köpa signerade böcker, och Jonte och jag kommer också att intervjuas kring den då aktuella SHL-matchen mellan Luleå Hockey och Skellefteå AIK som visas på storbildsskärm i lokalen.

* På (skylt)söndag klockan 12.00-13.00 signerar jag och Jonte böcker på Akademibokhandeln i Skellefteå.

Väl mött!

 

Posted in Allsvenskan, Böcker, Elitserien, Ishockey, KHL, NHL, Skellefteå AIK

Sågningen av Renberg

Det är märkligt hur människan ibland fungerar.

Jimmie Ericsson har berättat för mig att trots att han har haft förmånen att få vara med och vinna såväl VM- som SM-finaler, så sitter de bittra minnena av förlorade VM- och SM-finaler starkare kvar hos honom.

Jag kan verkligen känna samma känsla på flera plan. Som innebandytränare i Skellefteå IBK har jag varit med och vunnit 13 av 15 matcher (tio träningsmatcher samt fem division I-matcher) med laget den här hösten. Men det är de där förlusterna, finalen mot Rig Umeå i en försäsongsturnering i Umeå samt en seriematch hemma mot Örnsköldsvik, som sitter där som en tagg i hjärtat. Jag tänker betydligt oftare på de två förlusterna än på någon av de 13 segrarna.

Jonathan Hedströms aktuella självbiografi “Jonte – rakt från hjärtat”, som jag fått förtroendet att skriva, har genomgående fått ett väldigt varmt och positivt mottagande från läsare och recensenter. Det är jag givetvis djupt tacksam för och glad över.

Likafullt är det den enda negativa recension som jag läst eller hört som jag tänker på dagligen och inte kan få ut ur huvudet.

Samma dag som boken släpptes, den 25 september, gick SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg ut i Hockeykväll och förklarade att han minsann inte skulle läsa den. Just den delen har jag inga som helst problem med; jag läser visserligen många böcker men jag läser inte en enda bok som jag inte vill läsa. För mig är läsning lika med lust, spänning och nyfikenhet.

Däremot var det naturligtvis fruktansvärt oseriöst av Renberg att gå ut och såga innehållet i en bok som han inte ens har öppnat och således helt saknar helhetsperspektiv kring. Om man ska ha en tydlig åsikt bör det ju vara grundläggande att man åtminstone har en susning om vad man pratar om…

Renbergs agerande blir extra tragikomiskt med tanke på att han efter Jonathan Hedströms SVT-framträdande kvällen före i Go’kväll skickat ett uppmuntrande sms till Jonte i vilket Renberg deklarerade att han var stolt över att ha haft Jonte som lagkamrat och att Renberg tyckte att det var starkt av Jonte att gå ut och berätta…

Eftersom Renbergs kritik i Hockeykväll av innehållet i den bok som han inte har läst sedan gick ut på i stil med “man ska inte i efterhand gå ut och berätta om oberättade saker som man har varit med om”, känner jag mig också nödgad att i efterhand gå ut och berätta om en oberättad sak som jag har varit med om.

I samband med att Renberg avslutade sin långa och framgångsrika spelarkarriär med ett kort och inte särskilt framgångsrikt comebackförsök i Skellefteå AIK, så ombads jag på uppdrag av Idrottsförlaget att träffa Renberg och höra om han ville ge ut en självbiografi. Sagt och gjort, jag och Renberg tog en lunch på tu man hand på den då öppna Vitbergsstugan on top of Skellefteå, och diskuterade saken.

Renberg var tydlig med att om han skulle ge ut en självbiografi så skulle man berätta om allt och inte heller vara rädd för att tycka till om personer och företeelser. En åsikt som jag delade och delar, och det är ju också precis vad Jonte bjuder på i sin självbiografi. Renberg uttryckte själv intresse den där dagen för fem år sedan uppe på Vitberget, men det rann ut i sanden och blev ingenting av det – vilket jag beklagade, och beklagar, eftersom jag såg, och ser, stor potential i en öppenhjärtig Renberg-biografi mot bakgrund av allting som han varit med om. Men än är det ju inte för sent…

Renberg hävdade också i sin snällt sagt vimsiga SVT-attack mot Jonteboken att “varenda högerback i SHL” gett upp en självbiografi. Det är ett grovt faktafel och häpnadsväckande att ett public service-företag oemotsagt (hallå, Marie Lehmann, här måste programledaren rycka in och ifrågasätta!) låter en expert häva ur sig en åsikt som inte har någon som helst grund i verkligheten. Fakta är att inte en enda högerback i SHL har gett upp en självbiografi, och om vi till och med utökar begreppet till svenska ishockeyspelare genom tiderna som någonsin har gett ut en självbiografi så blir det ändå inte mer än en handfull.

Jag skulle tvärtemot uppmuntra fler svenska hockeyspelare – som antingen har en tillräckligt stark historia att berätta och/eller har tillräckligt stor stjärnstatus – att ge ut självbiografi. Tänk vilken potentiellt fantastisk läsning som fortfarande är outgiven.

“Jonte – rakt från hjärtat” är som bekant redan utgiven. Mikael Renberg är på flera ställen omnämnd i boken – i idel positiva sammanhang som kan kategoriseras sköna anekdoter.

Så plocka en liten slant från alla stora slantar som karriären inbringat, Micke, köp en Jontebok, läs, och tina upp i höstrusket, surgubbe! :-)

 

Posted in Böcker, Ishockey, Livet

Läsligan

Läsligan kallar sig “Skellefteås bästa liga med målet att få idrottande ungdomar i åldrarna 12-18 att förstå vikten av och tjusningen med att läsa”.

När jag för en tid sedan fick frågan om att bli ambassadör för Läsligan, behövde jag inte särskilt lång betänketid för att tacka ja. Lika självklart var det för mig att passa på att marknadsföra Läsligan när jag för några veckor sedan befann mig på Bokmässan i Göteborg med huvudsakligt syfte att lansera min senaste bok.

Skellefteå AIK Hockeys lagkapten Erik Forssell och Sunnanås förra fotbollsstjärna Hanna Marklund är också ambassadörer för Läsligan, och alla initiativ som tas för att öka läsintresset och höja läsförståelsen hos barn och ungdomar tycker jag är värda all support.

Jag har själv en sjuårig son som jag försöker uppmuntra till läsning och stimulera hans läsförmåga på olika sätt – och ställa vissa kontrollfrågor efteråt för att säkerställa att han också förstått och inte bara läst… Jag anser att vi som föräldrar – parallellt med skolan – spelar en oerhört viktig roll i detta viktiga sammanhang. Min filosofi är att man kan, och bör, leda hästen till vattnet, men att man inte kan tvinga den att dricka; det vill säga att man kan, och bör, göra vad man kan för att hjälpa barn och ungdomar att upptäcka läsningens fantastiska värld, men att det i slutändan inte ska vara belagt med några tvång utan måste handla om en lust och nyfikenhet hos individen att ta det sista steget.

Imorgon, onsdag, klockan 11-13, kommer vi att ha ett lunchevent med Läsligan på Stadshotellet i Skellefteå. En av programpunkterna är att jag och Jonathan Hedström kommer att intervjuas kring den aktuella boken “Jonte – rakt från hjärtat”.

Hoppas att vi ses – och hoppas att även du stöttar Läsligan och sprider ordet!

 

Posted in Böcker, Livet, Paul

Boksläpp

Från och med klockan 12.00 denna torsdag kommer den nya boken “Jonte – rakt från hjärtat” att finnas ute till försäljning.

Jag har märkt av ett väldigt stort förhandsintresse – från såväl privatpersoner land och rike runt som från media.

Under onsdagskvällen var Jonte tv-gäst i Go’kväll – du kan se klippet i SVT Play här (tre minuter in i sändningen): http://www.svtplay.se/video/2329805/go-kvall/24-9-18-15

Flera medier förhandspublicerar idag material ur några av de många bitarna som behandlas i boken:

Aftonbladet skriver om när Jonte blev utfryst i Luleå: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/article19591081.ab

Expressen skriver om Jontes erfarenheter av dopingkulturen i KHL: http://www.expressen.se/sport/hockey/shl/hedstrom-berattar-om-dopingkulturen-i-khl/

Norran skriver om spelet bakom kulisserna när Jonte valde Timrå istället för Skellefteå AIK vid NHL-hemkomsten: http://norran.se/hockeybloggen/angrar-valdigt-lite-av-allt-jag-har-sagt-271111

hockeysverige.se skriver om ett par av Jontes minnen av sin tidigare lagkompis i NHL och AHL, Ilja Bryzgalov: http://www.hockeysverige.se/2014/09/25/bryzgalov-gav-avery-det-fulaste-yxhugg-jag-nagonsin-sett/

Det har – utöver de två som nämndes i förra blogginlägget – också tillkommit ytterligare två signeringar med Jonte och mig:

Klockan 16-17 idag, torsdag, signerar vi på Ica Maxi i Skellefteå.

Klockan 15.30-16.30 lördag den 11 oktober signerar vi på Ica Maxi i Sundsvall.

Du kan även köpa boken direkt av mig med dina signeringsönskemål. Jag nås antingen via mejl (jonas@fahlman.se) eller mobil (070-6185164).

 

Posted in Allsvenskan, Böcker, Elitserien, Ishockey, KHL, NHL, Skellefteå AIK, Tre Kronor

Jonte – rakt från hjärtat

Det närmar sig nedsläpp för min sjunde bok.

Jag har haft förmånen att få skriva Jonathan Hedströms självbiografi, “Jonte – rakt från hjärtat”. Jonte har hunnit med massor i sitt hockeyliv och har verkligen en spännande historia att dela med sig av. Personligen tycker att en bra berättelse gärna ska innehålla både svärta och glans, och jag är därför nöjd med att den här biografin rymmer både skojiga anekdoter som inbjuder till garv och avsnitt med olika typer av svåra stunder som Jonte för första gången skildrar uttömmande.

Vi kommer att ha en världspremiär för boken på Akademibokhandeln i Skellefteå torsdag den 25 september klockan 12.00, där vi inbjuder till en öppen presskonferens och samtidigt signering för allmänheten med Jonte och mig.

Sedan kommer jag och Jonte att åka till Bokmässan i Göteborg från fredag den 26 september till söndag den 28 september. Ni hittar oss där i utgivaren Idrottsförlagets monter B07:20.

Ytterligare en signering är i nuläget bokad. Lördag den 11 oktober kommer Jonte och jag att befinna oss på Akademibokhandeln i Sundsvall och signera boken där.

Boken går även, efter att den släppts nästa vecka, att köpa i alla välsorterade bokhandlar, såväl fysiska som på nätet.

Du kan även köpa boken direkt av mig – mejla jonas@fahlman.se eller ring mig på 070-6185164 – eller beställa den via min hemsida genom att sätta in beloppet som boken kostar på bankgiro 890-0326 och märka inbetalningen med den adress som boken ska skickas till, samt eventuella signeringsönskemål, så skickas boken när betalningen registrerats. Priset på boken är 299 kronor (+50 kronor i eventuell frakt).

Vad behandlar då “Jonte – rakt från hjärtat”? Ja, baksidestexten på boken ger en tämligen heltäckande beskrivning:

“Jonathan Hedström är ishockeyspelaren som inte lämnat någon oberörd. Jonte har varit älskad av hockeypubliken för sin fräna spelstil, sina sköna garv och sitt spontana sätt i intervjuer. Samtidigt har Jonte även rört upp negativa känslor där han dragit fram och ansetts obekväm genom att säga vad han tycker.

Jonte har spelat ”överallt” på toppnivå i hockeyvärlden: Tre Kronor, NHL, AHL, KHL, SM-liiga, och på flera olika ställen i Sverige. Han har hunnit med det mesta från att göra hattrick i NHL till att vara bänkad i fjärdeligan. Jonte har upplevt stunder av såväl stor glädje som stor sorg – både som idrottsman och människa.

Nu berättar Jonte för första gången hela sin spännande livshistoria – helt utan omskrivningar.

Jonte beskriver öppenhjärtigt de problem med ätstörningar och psyke som drabbat honom, pappans alkoholism och hur kontakten mellan dem brutits, hur det egentligen gick till när han valde Timrå före Skellefteå, utfrysningen när han fick sparken i Luleå, bråken med Challe Berglund, stalkern som förföljde honom i Djurgården, lagkamratens familjetragedi, galna lagfester som spårat ur, det glamourösa NHL-livet, hur det fungerar bakom kulisserna i klassiska CSKA Moskva, vilka pengar som han har tjänat på olika håll, och vilka som är hans favoritmedspelare och hatmotståndare.

”Jonte – rakt från hjärtat” kommer rakt från Jontes hjärta, med Jonas Fahlman som författare.”

 

Posted in Allsvenskan, Böcker, Elitserien, Ishockey, KHL, NHL, Skellefteå AIK, Tre Kronor

Tillbaka som tränare

Det är nu klart att jag gör comeback som innebandytränare.

Jag har skrivit ettårskontrakt med Skellefteå IBK för att leda klubbens representationslag i division I Norrland.

Lyckligtvis sammanföll erbjudandet från Skellefteå IBK – där jag har haft förmånen att verka som herrlagstränare under två tidigare sejourer som innehållit massor av glädje – med att mitt eget sug efter att träna ett elitsatsande lag nu återigen är stort.
Genom min nyfikenhet har jag även under mitt tränaruppehåll fortsatt att lära mig mycket om ledarskap. Jag ser fram emot att bidra till att få ihop gruppen på bästa möjliga sätt och att samtidigt jobba med den individuella utvecklingen hos varje spelare.
Jag har under de senaste åren följt Skellefteå IBK:s hemmamatcher med stort intresse från läktarplats i Eddahallen. Det finns enormt mycket talang och potential på många händer och fötter, och jag är övertygad om att Skellefteå IBK:s nye sportchef Arvid Marklund nu lyckas få ihop de sista bitarna som gör att vi kommer att landa i en spelartrupp som består av en massa intressanta namn.
Jag är glad över att klubben också får behålla kontinuitet och kompetens från det tidigare ledarteamet i och med att Rickard Avander fortsätter som assisterande tränare, Jimmy Marklund tar en mer renodlad roll som fystränare, och Peter Svensson kör vidare med sin uppgift som lagledare.
Under måndagskvällen presenterade jag mig själv, min filosofi och vårt upplägg för spelartruppen. Ikväll inleder vi försäsongsträningen och det hårda arbete som ska lägga grunden för att vi förhoppningsvis ska uppnå vårt övergripande huvudmål för den här säsongen: Allsvenskan.
Jag tycker om att vinna, jag är inte alls lika förtjust i att förlora, och det är få saker i livet som kan överträffa kicken av att kliva in i ett segerrusigt omklädningsrum och få glädjas tillsammans minuterna efter att man har fått belöning för nedlagt arbete med att vinna en match…
Nu kör vi!
Posted in Innebandy, Skellefteå IBK

Bokrea

Bokrean håller inte på att ta slut.

Åtminstone inte hos Jonas Fahlman Media AB – för här har den bara börjat.

Under våren finns nu möjlighet att köpa båda mina tidigare egenutgivna böcker till riktiga reapriser, “När Skellefteå blev Guldstaden” (2012) om SM-guldet 1978 samt “Vägen tillbaka – för Skellefteå AIK” (2006) om den mödosamma vandringen åter till den svenska högstaligan.

“När Skellefteå AIK blev Guldstaden” säljs nu för endast 99 kronor (ordinarie pris 199 kronor).

“Vägen tillbaka – för Skellefteå AIK” säljs nu för endast 49 kronor (ordinarie pris 99 kronor).

Om du vill ha boken hemskickad tillkommer 50 kronor i fraktkostnad per bok. Betala in pengarna på mitt bankgiro 890-0326, ange vad köpet avser och önskad leveransadress, så skickas boken efter att inbetalningen registrerats in hos mig.

Eller om du hellre vill köpa boken direkt av mig och hämta den själv för att undvika någon fraktkostnad – kontakta mig via mejl (jonas@fahlman.se) eller mobil (070-6185164) så hittar vi en dag och tid som passar.

Det gäller samtidigt att skynda att fynda.

Erbjudandet gäller bara så länge som Skellefteå AIK fortfarande spelar i SM-slutspelet 2014. Det betyder att detta bokfönster är öppet som kortast till och med söndag den 6 april (om Skellefteå AIK förlorar semifinalserien i fyra fakta matcher) eller som längst till och med söndag den 27 april (om Skellefteå AIK spelar en finalserie som går till sju matcher). Därefter återgår båda böckerna att finnas till försäljning till sina ordinarie priser.

Naturligtvis kan du även köpa mina fyra böcker som Idrottsförlaget har gett ut: “Skellefteå AIK – resan till guldet” (2013), “Tre Kronor – elva guld och tolv förbundskaptener” (2013), “KHL – en hockeyresa i öst” (2010) och “Alla tiders elitserie” (2008). Du kan läsa mer om respektive bok, och priserna, under länken böcker här på hemsidan.

 

Posted in Böcker, Elitserien, Ishockey, KHL, Skellefteå AIK, Tre Kronor
Kategorier