Bäst i Västerbotten

I lördags letade jag mig ner till Umeå för att närvara vid det 58:e årsmötet för Sportjournalisternas klubb i Västerbotten.

Det slutade inte bättre än att jag blev invald som ledamot i styrelsen. Men, nåja, jag hade styrelseuppdrag i klubben även på 90-talet och jag klarade mig igenom den svängen utan att drabbas av utbrändhet, så det torde finnas hopp även denna gång.

Årsmötet avslutas traditionsenligt med att vi röstar fram den så kallade tiobästalistan – alltså en ranking över de lag och individuella idrottare i länet som anses ha gjort de bästa prestationerna under det innevarande kalenderåret (2012 i detta fall).

Så här summeras röstningen:

1/ Björn Ferry, Storuman, skidskytte. 163 poäng (7 stycken 10:or).

2/ Skellefteå AIK Hockey. 153 (6).

3/ Skellefteå Curlingklubb, damlaget. 119 (1).

4/ IKSU daminnebandy. 114 (4).

5/ Bud Holloway, Skellefteå AIK Hockey. 91 (1).

6/ Elin Johansson, Soo Shim, Skellefteå, taekwondo. 72.

7/ Jens Byggmark, IK Fjällvinden, alpint. 70.

8/ IBK Dalen herrinnebandy. 64.

9/ Emma Berglund, Umeå IK damfotboll. 48.

10/ Viktoria Tegenfeldt, IFK Umeå, friidrott. 41.

11/ Maria Pietilä-Holmner, UHSK, alpint. 22.

12/ Magdalena Fjällström, IK Fjällvinden, alpint. 20.

13/ Petter Granberg, Skellefteå AIK Hockey, Tor Troeng, Umeå Renyi, MMA, Sören Lennartsson, Umeå, trav. 13.

16/ Johannes Barsk, Skellefteå Kanotklubb. 12.

17/ Peter Ericsson, Skellefteå, skotercross. 11.

18/ Maria Johansson, Skellefteå Atletklubb. 10.

19/ David Häggström, Umeå Renyi, MMA, Anja Pärson, IK Fjällvinden. 9.

21/ Sunnanå SK damfotboll. 8.

22/ John Klingberg, Skellefteå AIK Hockey, Heidi Andersson, Umeå, armbrytning. 7.

24/ O’dain Rose, IFK Umeå, friidrott. 6.

25/ Robert Larsson, Skellefteå, bågskytte. 5.

26/ Jonna Sundling, IFK Umeå, längdskidor. 4.

27/ Udominate Basket damer, Umeå, Robert Dahlgren, Skellefteå MS. 1.

Min egen tio i topp skilde sig en del från den ovan nämnda:

1/ Skellefteå AIK Hockey.

2/ Bud Holloway, Skellefteå AIK Hockey.

3/ Björn Ferry, Storuman, skidskytte.

4/ Petter Granberg, Skellefteå AIK Hockey.

5/ John Klingberg, Skellefteå AIK Hockey.

6/ Skellefteå Curlingklubb, damlaget.

7/ IBK Dalen herrinnebandy.

8/ IKSU daminnebandy.

9/ Emma Berglund, Umeå IK damfotboll.

10/ Elin Johansson, Soo Shim, Skellefteå, taekwondo.

Mina listkommentarer?

Ja, jag älskar verkligen Ferry som både idrottsman och citatmaskin, men det går inte att komma ifrån att Ferry rent sportsligt hade en rätt risig säsong där bara ett VM-silver i masstart stack ut.

Skellefteå AIK kom på andra plats i det som, enligt flera av varandra oberoende undersökningar, är Sveriges mest populära idrott. Bud Holloway leder inte bara i nuläget elitseriens poängliga – han slog i våras även tidernas poängrekord i SM-slutspelssammanhang. Även om juniorframgångar inte väger lika tungt som seniorditon, så måste naturligtvis Petter Granberg och John Klingberg, som utgjorde delar av backbesättningen i Sveriges JVM-guldlag, framhållas; guldet var Sveriges första på 31 år i turnering, det erövrades bakom fiendens linjer på Nordamerikansk is, och det tål att understrykas att duon Granberg och Klingberg därutöver är ensamma från Västerbotten att vara nominerade som möjliga pristagare på Idrottsgalan (kategorin Årets lag) plus att guldgossarna i JVM är en av åtta kvarvarande kandidater till Jerringpriset.

Det mest pinsamma med årets upplaga av vår anrika lista inträffade annars på damfotbollsfronten, där frågan är hur i hela världen Sunnanå kunde hamna före länsrivalen Umeå IK? Sunnanå förtjänar mina, och allas, varma applåder för att klubben åter har kvalificerat sig för spel i högsta serien, det är inte det, men hur mycket skitsäsong Umeå IK med sina mått mätt än gjorde (sjundeplacering, med sju poäng ner till nedflyttning och 29 poäng upp till SM-silver) så måste bara UIK rankas före alla dagar i veckan av det enkla faktum att man svart på vitt var bättre.

Det var nästan lika illa som om Björklöven hade belönats med några poäng bara för att man lyckades ta sig till kval från den tredje högsta serien och i kvalet faktiskt lyckades vinna en (borta)match mot Olofström – men den nesan slapp vi ju dessbättre…

Sportjournalisternas klubb i Västerbotten valde vid årsmötet även att det kommer att delas ut ungdomsledarstipendium (2500 kronor) till Jennifer Ågren-Ylinenjarvi, Soo Shim, Skellefteå, och ungdomsstipendium (2500 kronor) till Lina Hurtig, Umeå IK, och båda två är att gratulera.

Angående det sistnämnda pläderade jag annars för Einar Emanuelsson, Skellefteå AIK Hockey, som under den här säsongen utsågs till bäste forward i TV-pucken, men det hjälpte inte vid omröstningen där det endast blev jag och självaste hockeylegendaren, tillika sportjournalistklubbmedlemmen, Hans “Virus” Lindberg som la våra röster på Emanuelsson Jr.

 

Posted in Fotboll, Ishockey, Livet, Skellefteå AIK
Kategorier