Bakom bokkulisserna

Intresset för “Skellefteå AIK – resan till guldet”, så här en vecka efter att den släpptes, har överträffat alla förhoppningar. För detta är jag naturligtvis djupt tacksam.

Det var exempelvis en skojig och välbesökt signeringskväll i samband med matchen i Skellefteå Kraft Arena i går, och det var kul att få visa förstagångsbesökaren P-O Pärpe, vd på Idrottsförlaget, vilken fantastisk hockeystad Skellefteå är (P-O kommer från Västerås och då hejar man per automatik inte på Örebro…).

I väntan på att andraupplagan av boken levereras från tryckeriet om några veckor, har jag nu kvar elva exemplar till försäljning hos Jonas Fahlman Media AB. Fyra av dessa är också signerade av delar av guldlaget 2013. Läs mer HÄR om hur du köper boken av mig.

Först till kvarn får mala… och övriga intressenter får tills vidare handla ur de exemplar som finns kvar ur förstaupplagan hos de fasta försäljningsställena i stan: Intersport, Ica Maxi och Akademibokhandeln.

Utöver de tidigare inplanerade signeringsaktiviteterna (se tidigare blogginlägg) är det även klart att jag kommer att vara med och signera boken på julklappskvällen på Intersport City i Skellefteå onsdag den 27 november klockan 18-19.

Falsk ryktesspridning är inte sällsynt i olika sammanhang, och i fallet kring “Skellefteå AIK – resan till guldet” har det till exempel handlat om var pengarna hamnar.

Låt mig därför ta dig med bakom bokkulisserna för att förtydliga lite hur saker ligger till:

Jag skrev i maj avtal med Idrottsförlaget om att ge ut guldboken. För mig som även sysslat med egenutgivning, vet jag att det finns fördelar med att få ge ut sin bok på förlag. Då tar förlaget den ekonomiska risken i projektet och jag får en slant för skrivandet, oavsett hur boken sedan säljer. Med min bok “När Skellefteå blev Guldstaden”, utgiven av Jonas Fahlman Media AB i fjol, hade jag cirka 150000 kronor i utgifter – inkluderat en arbetskostnad på noll kronor – innan boken börjat säljas… Nu har den boken dessbättre sålt bra, och den säljer fortfarande, så jag behöver inte ligga kallsvettig om nätterna och oroa mig över att ha gett mig in i en stor förlustaffär.

Idrottsförlaget slöt i samma veva, det vill säga i maj i år, ett avtal med Skellefteå AIK om boken. Det innebär att klubben bidrar med marknadsföring och signeringar, och det betyder också att klubben tjänar pengar på varje exemplar som säljs av boken i olika kanaler.

Första tryckningen av “Skellefteå AIK – resan till guldet” gjordes i 2400 exemplar. Ur dessa har 300 ex använts till en bibliofilupplaga. 250 numrerade exemplar av bibliofilen finns ute till försäljning – eller rättare sagt knappt hälften av dessa då den har börjat sälja riktigt bra hos Idrottsförlaget. De 50 återstående exemplaren är friex till förlaget, mig, och alla spelare/ledare från guldlaget 2013 som orginalsignerat bibliofilen får också varsitt exemplar av denna lyxutgåva som tack.

I mitt avtal med Idrottsförlaget står det att jag inte får yppa innehållet för utomstående part. Självklart hedrar jag den överenskommelsen.

Efter att ha stämt av med min förläggare kan jag i alla fall förklara i mer generalla termer. Jag är övertygad om att väldigt många skulle bli väldigt förvånade om ni fick veta hur liten andel av varje såld bok som kommer mig som författare till godo.

Idrottsförlaget ska ha sin del av kakan, förlagets försäljare ska ha sin provision, det tillkommer kostnader för redaktörsskap, korrekturläsning, layout och tryckeri, bildmaterialet kostar pengar, klubben ska ha sitt, Förlagssystem, som ombesörjer att skicka vidare böcker till nätbokhandeln, ska ha betalt, de fasta försäljningsställena tjänar pengar på sitt påslag utöver inköpspriset…

Ja, om du inte tidigare har förstått börjar du kanske göra det nu. Nej, jag tycker inte det minsta synd om mig själv. Det har varit ett fantastiskt stimulerande arbete med boken – trots att konkurrensen är hård utser jag till och med ”Skellefteå AIK – resan till guldet” till den roligaste boken som jag hittills har skrivit – och med dessa rader vill jag helt enkelt bara nyansera en felaktig bild som jag har noterat.

Det går ingen nöd på mig. Jag lämnar inte bordet lottlös, även om min timpenning för jobbet kommer att förbli låg oberoende av hur bra boken kommer att fortsätta att sälja. För mig är det faktiskt i princip oväsentligt. Om någon vill betala 399 kronor för boken så gör det mig givetvis glad – men jag blir ännu varmare inombords, och det känns ännu mer bestående, om någon sedan faktiskt tycker att det har varit värt att betala 399 kronor för boken tack vare innehållet.

Då känner jag att jag har fått lön för mödan. Då känner jag att det här har varit värt något mycket mer än vad pengar kan köpa.

 

Posted in Böcker, Elitserien, Ishockey, Livet, Skellefteå AIK
Kategorier